sunnuntai 19. syyskuuta 2010

Kuva-analyysi Hugo Simbergin Haavoittunut enkeli (1903)

1. Valitsin kuva-analyysin teokseksi Hugo Simbergin Haavoittuneen enkelin. Kuvan tunnelma on todella koskettava ja pidän kuvasta muutenkin.

 2. Maalauksessa kaksi totista poikaa kantaa paareilla pientä enkeliä halki autiomaan. Pojat ja enkeli ovat kuvassa sivuttain. Poikien askellus on raskasta ja melko hitaan näköistä. Vasemman puoleisella pojalla on koko mustat vaatteet ja toisella pojalla ruskea pieni takki ja mustat housut. Enkeli on kumartunut paareilla etukumaraan. Hänellä on kokovalkea puku ja juuri enkelin vaaleus tuo kuvaan herkkyyttä. Jalat enkelillä on paljaat ja toisessa siivessä näkyy pieni repeämä ja veritahra. Maisemaa korostaa hiekkatie ja rantamaisema. Tien varsissa kasvaa valkoisia kukkia ja taka-alalla näkyy pensas.

3. Kuva tuo itselleni mieleen herkkyyden ja hieman surullisen tunnelman, koska enkeli on haavoittunut ja häntä kannetaan paareilla. Myös poikien ilmeet ovat totiset. Symboolina kuvassa on enkeli.

4. Maalaus on öljyvärimaalaus vuodelta 1903.

5. Maalauksessa näkyy vastaväriharmonia, sommittelu on horisontaalinen; melko vaakasuora, levollinen ja rauhallinen.

6. Maalaus on todellinen taideteos. Vaikka teos olisi aikakauslehdessä, siitä saisi sellaisen kuvan, että se on oikeasti taidolla tehty maalaus.

7. Teoksen on tehnyt Hugo Simber v. 1903. Taiteilija maalasi Haavoittuneen enkelin toivuttuaan itse vaikeasta sairaudesta. Simberg ei koskaan selittänyt töitään. Hän kehotti kaikkia näkemään töissään itse sen mitä halusivat. Simber toivoi teostensa koskettavan ihmisten sisintä. Haavoittunutta enkeliäkään hän ei nimennyt itse vaan hän pani näyttelyluetteloon nimen kohdalle vain viivan.

8. Simbergin rakastetuin työ on maalattu suuremmassa koossa Tampereen tuomiokirkkoon, jonne taiteilija toteutti suuret freskot vuosina 1905-1906. Alkuperäisen maalauksen maisema oli Töölönlahdelta Helsingin Eläintarhan puistoalueella. Taulun omistaa tällä hetkellä Suomen Valtion Taidemuseo Ateneum.

Rytmi-veistos

Kolmas työ oli rytmi-veistos, jossa piti kuumaliima käyttäen suunnitella veistos.
Opin suunnittelemaan ja käyttämään työssä mielikuvitusta. Sommittelin puupaloja aluksi hyvin erilaisesti ja päädyin lopulta vasta siihen oikeaan sommittelmaan minkä halusinkin.
Aluksi maalasin akryyliväreillä palat. Käytin erilaisia vihreän erisävyjä. Sitten kun palat oli kuivunut liimasin palat kiinni kuumaliimalla. Tämän jälkeen liimasin vihreän ja keltaisen sävyisiä puupalloja veistokseeni. Keksin vielä maalata keltaisella pari puupalaa ja liittää ne veistokseeni.
Jos työssä olisi voinut jotakin parantaa niin palojen sommittelu olisi voinut olla hieman symmetrisempää.
Veistoksessa näkyy sekä sidottu, että vapaarytmi.
Kaiken kaikkiaan tämä työ oli tosi mukava, koska sai käyttää mielikuvitusta ja sain tehtyä työstäni sellaisen kuin halusinkin.

Kollektiivinen maalaus

Toinen varsinainen työ oli  kollektiivinen maalaus, joka tehtiin parityönä. Tehtävänä oli valita yksi tai kaksi rentoutumisharjoituksessa piirretyistä kuvista. Parin kanssa suunniteltiin suurikokoinen maalaus, johon kuvat sijoitettiin.
Parin kanssa valitsimme työhömme puita, kulkuneuvoksi auton, olioksi ''tumman salaperäisen olion'' ja taustan suunnittelimme itse.
Ensimmäiseksi hahmottelimme hiilellä asioita tauluun ja sen jälkeen maalasimme akryyliväreillä taustan. Maalauksen kuivuttua jatkoimme maalausta.
Maalauksessa tavoitteena oli saada mahdollisimman salaperäisen ja hämärän tunnelma. Väreissä oli tarkoitus saada mahdollisimman erilaisia sävyjä. Siinä onnistuimme mielestämme hyvin. Maalauksessa näkyi vastaväriharmonia.
Hyvää työssä oli värien eri sävyisyys ja työn tekeminen sujui vauhdikkaasti ja ajallaan. Parini kanssa ei myöskään syntynyt erimielisyyksiä.
Varjostusta työssä olisi voinut parantaa ja tehdä tarkemmin.
Muuten työ sujui mutkattomasti ja olen melko tyytyväinen siihen.

torstai 16. syyskuuta 2010

Väriharmonia työ

Kuviksen ensimmäinen tuntia alkoi mukavasti. Tutustuimme ja kertasimme väriopin perusteita ja väritimme väriympyrää. Opin teoriasta päävärit, vastavärin . Opin myös sekoittamaaan eri värejä, niin että tuli oikeita sävyjä. Hieman epäselväksi jäi vielä joidenkin värien nimet.

Kun olimme tehneet väriympyrän ja opetelleet teorian oli ensimmäisen varsinaisen työn vuoro. Tehtävänä oli vesiväreillä maalata symmetrinen kuva käyttäen väriympyrän kolmanneksen värejä.

Tehtävä oli sinänsä hauska, että aihe oli vapaa ja minkäänlaista aiempaa piirtämiskokemusta ei tarvittu. Kunhan käytti mielikuvitusta ja keskittyi sekoittamaan oikeita värejä.

Työhöni valitsin väriympyrästä punaisen erisävyjä. Sinooperinpunaista, karmiininpunaista, punaoranssia ja keltaoranssia. Taivotteena oli saada sekä kuvioista, että väreistä symmetrisia.

Olin melko tyytyväinen työhöni, mutta värien sekoittaminen olisi saanut olla vielä vähän tarkempaa. Lopuksi rajasin työni mustalla tussilla.  Oli kiva palata kuviksen tunneille kahden vuoden tauon jälkeen. Olihan kuvista ollut minulla viimeksi vasta seiskalla :)